Łódź, dn. 22.10.2021r.
WORD/DO/2302/5/21
ZAPYTANIE OFERTOWE
o udzielenie zamówienia publicznego o wartości szacunkowej mniejszej niż 130.000 zł netto na zadanie pn.: Zakup posiłków profilaktycznych dla pracowników Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowego w Łodzi, Oddział Terenowy w Sieradzu.
1. Zamawiający: Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego w Łodzi (dalej WORD w Łodzi lub Ośrodek), 94-406 Łódź, ul. Nowy Józefów 52 NIP 725-16-58-858, Regon 471696235 Telefony: (42) 637-31-96, fax (42) 678-10-37, adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
2. Przedmiot zamówienia: Zakup posiłków profilaktycznych wraz z dostawą dla pracowników WORD w Łodzi zatrudnionych w Oddziale Terenowym w Sieradzu.
3. Szczegółowy opis zakresu zamówienia, warunki realizacji:
1) Usługa obejmuje przygotowanie i dostarczenie posiłków dla pracowników WORD w Łodzi zatrudnionych w Oddziale Terenowym w Sieradzu.
2) Szacunkowa liczba posiłków dziennie: od 5 do 30 - może ulec zwiększeniu lub zmniejszeniu (w zależności od obecności pracowników oraz warunków atmosferycznych). Wykonawca zobowiązuje się dostarczać posiłki na podstawie zleceń o zapotrzebowaniu na dostawę posiłków w danym dniu wysyłanych przez Zleceniodawcę, najpóźniej do godziny 08:30 danego dnia w formie wiadomości SMS na wskazany numer telefonu. Posiłki powinny być dostarczane do Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowego w Łodzi, Oddział Terenowy w Sieradzu przy ul. 3-go Maja 7 najpóźniej do godziny 11:15.
3). Wykonawca zobowiązuje się zorganizować dostawę posiłków do Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowego w Łodzi własnym transportem i na własny koszt.
4). Posiłki Wykonawca dostarczy do siedziby Ośrodka w opakowaniach jednorazowych ze sztućcami jednorazowego użytku oraz serwetkami. Posiłki w opakowaniach jednorazowych powinny być dostarczone w zbiorczym opakowaniu termoizolacyjnym gwarantującym utrzymanie odpowiedniej temperatury i jakości przewożonych potraw.
5). Posiłki powinny być dostarczone w opakowaniach, na które Wykonawca posiada odpowiednie atesty i certyfikaty.
6). Posiłki obejmują:
a) pierwsze danie składające się z zupy oraz przynajmniej 2 kromek świeżego chleba lub bułka.
b) drugie danie składające się z ziemniaków (lub zamiennie: kaszy, ryżu, klusek, makaronu) oraz mięsa bądź ryby i dodatków – surówki bądź warzyw gotowanych albo dania jarskiego.
Zamawiający dopuszcza posiłki składające się wyłącznie z drugiego dania, jeżeli spełnią wymagania §2 ust. 1 Rozporządzenia Rady Ministrów z dn. 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. 1996.60.279 z późn. zm.).
7). Posiłki powinny być różnorodne, sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Muszą być wykonane ze świeżych artykułów spożywczych spełniających normy jakości produktów spożywczych zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi w tym zakresie i posiadać aktualne terminy ważności.
8).Wartość odżywcza i energetyczna musi być zgodna z określonymi normami i wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia, musi spełniać wymagania §2 ust. 1 Rozporządzenia Rady Ministrów z dn. 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. 1996.60.279 z późn. zm.) i uwzględniać rację pokarmową dla osób dorosłych.
9).Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania próbek pokarmowych dla potrzeb badań żywności ze wszystkich wykonanych i dostarczonych posiłków każdego dnia zgodnie z §3 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakład żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. 2007.80.545 z późn. zm.)
10).Podana w ofercie cena za dostarczenie 1 posiłku musi zawierać wszystkie koszty związane z jego przygotowaniem oraz dostarczeniem do Zamawiającego, w tym także koszty transportu oraz opakowań, sztućców jednorazowych i serwetek.
11). Przez cały okres trwania umowy obowiązuje stała stawka brutto za 1 posiłek (zgodnie ze złożoną ofertą).
12).Termin płatności strony ustalają na 14 dni od daty otrzymania przez Zleceniodawcę prawidłowo wystawionej faktury.
13). Wykonawca zobowiązany jest usunąć na własny koszt z terenu Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowego w Łodzi, Oddziału Terenowego w Sieradzu wszelkie odpady pokonsumpcyjne, w tym naczynia i sztućce jednorazowe.
4. Termin realizacji zamówienia:
Od 1 listopada 2021 r. do 31 marca 2022 r.
5. Kryteria wyboru oferty i wybór oferty:
Przy wyborze oferty Zleceniodawca będzie kierował się kryterium:
Cena brutto 1 posiłku – 100 %. Zaoferowana cena musi zawierać wszelkie koszty niezbędne do realizacji zamówienia, w szczególności koszt dostarczania posiłków do siedziby zamawiającego.
6. Zamówienie będzie udzielone zgodnie z Regulaminem udzielania zamówień o wartości szacunkowej mniejszej niż 130 000 złotych netto, stanowiącym załącznik nr 1 do 21/21 Dyrektora Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowego w Łodzi z dnia 20 września 2021 roku w sprawie wprowadzenia w Wojewódzkim Ośrodku Ruchu Drogowego w Łodzi Regulaminu udzielania zamówień o wartości szacunkowej mniejszej niż 130 000 złotych netto.
7. Informacje i osoba upoważniona do kontaktów: Damian Drzewiecki, tel. (42) 637-31-84 wew. 2141, w godz. 8:00 – 15:00.
8. Wymagania, jakie powinni spełniać Wykonawcy zamówienia:
Wykonawca ubiegający się o zamówienie musi posiadać stosowne uprawnienia oraz niezbędną wiedzę i doświadczenie, zdolność techniczną lub zawodową do wykonania zamówienia,
a w szczególności:
-
Podmiot musi być wpisany do odpowiednich rejestrów działalności gospodarczej;
-
Dysponować personelem posiadającym uprawnienia do bezpiecznej i higienicznej realizacji umowy do niniejszego zapytania ofertowego.
9. Wymagane dokumenty - oświadczenia i dokumenty, jakie Wykonawca jest zobowiązany dostarczyć w celu potwierdzenia, ze spełnia warunki udziału w postępowaniu oraz nie podlega wykluczeniu
-
formularz ofertowy – załącznik nr 1,
-
oświadczenie o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu – załącznik nr 2,
-
odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do takiego rejestru w celu potwierdzenia braku podstaw do wykluczenia określonych w art. 24 ust 5 pkt 1 ustawy Pzp,
Dokumenty sporządzone w języku obcym muszą być składane wraz z tłumaczeniem na język polski.
10. Opis sposobu obliczenia ceny oferty:
-
Wykonawca określi wynagrodzenie jako ryczałtową całkowitą cenę brutto za dostarczenie jednego posiłku profilaktycznego,
-
Cenę należy wpisać z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku, w PLN.
-
W przypadku rozbieżności między ceną podaną cyfrą a ceną podaną słownie, Zamawiający przyjmuje za cenę oferty zamówienia - cenę podaną słownie.
-
Cena nie ulega zmianie przez okres związania ofertą.
-
Dla porównania ofert Zamawiający przyjmuje łączną ceną brutto obejmującą VAT dla każdego z zadań odrębnie.
11. Opis kryteriów, którymi Zamawiający będzie się kierować przy wyborze oferty, wraz
z podaniem znaczenia tych kryteriów i sposobu oceny.
-
Zamawiający oceni i porówna jedynie te oferty Wykonawców, które spełniają wymagania określone w ust. 3.
-
Przy dokonywaniu wyboru najkorzystniejszej oferty Zamawiający stosować będzie wyłącznie kryterium ceny oferty wskazane w niniejszym zapytaniu.
12. Informacje o formalnościach, jakie powinny zostać dopełnione po wyborze oferty w celu udzielenia zamówienia.
-
Informację o dokonaniu wyboru najkorzystniejszej oferty/unieważnieniu postępowania Zamawiający przekaże Wykonawcom.
-
Zamawiający poinformuje Wykonawcę telefonicznie lub e-mailem o terminie podpisania umowy.
-
W przypadku gdy Wykonawca, którego oferta została wybrana, uchyla się od zawarcia umowy, Zamawiający wybierze ofertę najkorzystniejszą spośród pozostałych ofert.
13. Sposób przygotowania oferty: ofertę należy sporządzić w języku polskim, w formie elektronicznej z wykorzystaniem załącznika nr 1 (formularz ofertowy), na maszynie, komputerze, nieścieralnym atramencie, oraz przesłać w formie elektronicznej (skan podpisanych dokumentów) na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., z adnotacją w pozycji Temat: OFERTA oraz w treści wiadomości: „Zapytanie ofertowe”.
14. Oryginalne dokumenty – formularz ofertowy oraz pozostałe wchodzące w skład oferty zobowiązany będzie złożyć Wykonawca, którego oferta zostanie uznana za najkorzystniejszą.
15. Miejsce i termin przesłania ofert (skan podpisanej oferty) wraz z niezbędnymi załącznikami:
do dnia 26 października 2021 r., na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
16. Termin otwarcia ofert: 27października 2021 r. godz. 1000, w siedzibie Zamawiającego – pokój 209.
17. Pozostałe informacje.
-
W uzasadnionych przypadkach Zamawiający może, przed upływem terminu składania ofert, zmienić zapytanie ofertowe. Zmienione zapytanie ofertowe Zamawiający niezwłocznie przekaże Wykonawcom.
-
Jeżeli w wyniku zmiany treści zapytania ofertowego jest niezbędny dodatkowy czas na wprowadzenie zmian w ofertach, Zamawiający może przedłużyć termin składania ofert.
-
W toku badania i oceny ofert Zamawiający może żądać od potencjalnych Wykonawców wyjaśnień dotyczących treści złożonych ofert oraz treści złożonych dokumentów.
18. Zamawiający zamyka postępowanie bez zawarcia umowy jeżeli:
-
nie została złożona żadna oferta,
-
żadna ze złożonych ofert nie odpowiada wymaganiom stawianym przez Zamawiającego,
-
cena najkorzystniejszej oferty przewyższa kwotę, którą Zamawiający może przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia,
-
stwierdzono zaistnienie okoliczności, które powodują, że zawarcie umowy nie leży w interesie Zamawiającego.
19. Zamawiający zastrzega sobie możliwość dokonywania zmian zawartej umowy pod warunkiem zawarcia przez obie jej strony pisemnego aneksu.
20. Zamawiający zastrzega możliwość unieważnienia postępowania bez podania przyczyny.
21. Z postępowania o udzielenie zamówienia wyklucza się Wykonawcę, który nie wykazał spełnienia warunków udziału w postępowaniu ust. 8 zapytania ofertowego.
Załączniki do pobrania: